Το τυροκομείο στη Μήλο ‘’Χαραλαμπάκης’’ έχει δική του φάρμα με διαλεγμένα κατσίκια, τα οποία δίνουν το γάλα τους αποκλειστικά για την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων τους. Από την ίδια τυροκόμηση, δημιουργείται μια σειρά τυριών, ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης.
Το πιο φρέσκο τυρί είναι η Νωπό τυρί , ενώ το πιο ώριμο είναι το Μηλέικο τυρί ή Ημίχλωρο Μήλου, που ωριμάζει σε φυσικές σπηλιές 6 μήνες ή και περισσότερο.
Όλη η αλυσίδα παραγωγής δίνει εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα, που θα σας συναρπάσουν με τη μοναδική νοστιμιά τους! Εκτός από τη Μήλο, θα τα βρείτε και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Είναι το πρώτο προϊόν της τυροκόμησης, το νωπό τυρί. Έχει τέτοια γεύση, που αναδεικνύει ακόμη και το πιο απλό φαγητό, τα αυγά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σε μια τοπική ταβέρνα, ή ακόμη και να μαγειρέψετε, Νωπό τυρί με αυγά. Θα μας θυμηθείτε!
Το ημίχλωρο τυρί Μήλου αποτελεί το δεύτερο προϊόν της τυροκομικής παραγωγής. Έχει ωριμάσει περίπου 1 μήνα και μοιάζει με γραβιέρα. Ωστόσο η γεύση του είναι τόσο γεμάτη, που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως!
Καθώς προχωράει η ωρίμανση, το τυρί αλείφεται τακτικά με λάδι . Πικάντικο τυρί με πολλές μυρωδιές, που ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες. Ιδανικό για κρασάκι και καλή παρέα!
Η ‘’ναυαρχίδα’’ του τυροκομείου ‘’Χαραλαμπάκης’’ στη Μήλο είναι το εκλεκτό Μηλέικο τυρί, ή αλλιώς Ημίχλωρο Μήλου. Είναι το τελευταίο προϊόν της τυροκομικής παραγωγής, αφού είναι αυτό που ωριμάζει περισσότερο από όλα τα άλλα, από 6 μήνες και άνω. Το κύριο χαρακτηριστικό του, όμως, είναι πως αποτελεί το μόνο τυρί που ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές του τυροκομείου, και όχι στο ωριμαντήριο. Στο διάστημα της ωρίμανσής του, αλείφεται τακτικά με λάδι και έτσι αποκτά μια σκούρα κολλώδη κρούστα γύρω του. Αυτή, φυσικά, αφαιρείται πριν την κατανάλωση, αλλά όχι νωρίτερα, καθώς του προσδίδει ιδιαίτερη πικάντικη γεύση. Ένα τυρί που μοιάζει κάπως με την ιταλική παρμεζάνα, ξερό και σκληρό τυρί, με χρυσαφένιο χρώμα. Πιπεράτο με μεστή γεύση και πλούσιο άρωμα, που αποκτά από το φυσικό περιβάλλον της ωρίμανσής του.
Το σκωτύρι είναι μαλακό κατσικίσιο τυρί και έχει πικάντικη γεύση. Έχει πάρει την ονομασία του από τη λέξη ‘’ασκός’’, στον οποίο τοποθετείται για να ωριμάσει και είναι φυσικά φτιαγμένος από κατσικίσιο δέρμα. Συσκευάζεται σε κενό αέρος σε βόλους και συνήθως, μαζί με μυζήθρα για περισσότερο άρωμα και γεύση. Ένα ιδιαίτερο καλοκαιρινό τυρί, που αξίζει να δοκιμάσετε!
Είναι μαλακό λευκό τυρί, με κοκκώδη ως κρεμώδη υφή, και έχει υπόξινη γεύση. Παρασκευάζεται από 100% γίδινο Ελληνικό ντόπιο γάλα και αφήνεται, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και τη σωστή θερμοκρασία, για να αποκτήσει τα αρώματα και την υπέροχη γεύση του. Χρησιμοποιείται πολύ σε σαλάτες, όπως ο δημοφιλής ντάκος, και σε πίτες και συνοδεύει εξαιρετικά το ούζο. Καλοκαιρινό, δροσερό τυρί με ανεπανάληπτη γεύση!
Το κατσικίσιο τυρί ή γιδοτύρι είναι παραδοσιακό Ελληνικό προϊόν και χαρακτηρίζεται από λευκό χρώμα και ιδιαίτερη γεύση. Χρησιμοποιείται πολύ σε πίτες και σαλάτες, αλλά καταναλώνεται και σκέτο, σαν φέτα. Έχει υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί ιδανική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα.