Η ΜΗΛΟΣ

 

Πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι στη Μήλο, οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν διαβάσει και ενημερωθεί για το μαγευτικό της τοπίο και τις ξεχωριστές παραλίες της. Ακόμη και από το πλοίο, προτού δέσει στο λιμάνι του Αδάμαντα, οι ομορφιές αρχίζουν να ξεχωρίζουν και τραβούν τα πρώτα βλέμματα. Τα ηφαίστεια γεννούν εξωπραγματικά τοπία, όπως η Μήλος.

Το φυσικό της κάλλος είναι μοναδικό και απαράμιλλο. Χτισμένο από στρώματα λάβας, χρωματίζει το νησί σε τόνους του γκρι, του λευκού και του κόκκινου της σκουριάς. Το πάλλευκο Σαρακήνικο, το Κλέφτικο, το Παλιοχώρι, το πολύχρωμο Κλήμα και όλες οι εκπληκτικές παραλίες, όπως η Φυριπλάκα, το Τσιγκράδο, ο Φυροπόταμος, η Αλογόμαντρα, ο Παπάφραγκας και πολλές ακόμη φανερές και κρυμμένες ομορφιές, μαγεύουν τους επισκέπτες και τους κάνουν λάτρεις του νησιού.

Μία από τις κρυμμένες ομορφιές του νησιού είναι αυτή που ανακαλύπτεις με τη γεύση και όχι με τα μάτια! Η Μηλέικη γαστρονομία και γευστική παράδοση θα ‘’απογειώσει’’ το ταξίδι σας σε μια αξέχαστη εμπειρία!

Εκτός από τα εκλεκτά Μηλέικα τυριά εξαιρετικής νοστιμιάς, που θα βρείτε στο τυροκομείο στη Μήλο ‘’Χαραλαμπάκης’’, το νησί είναι ένας πραγματικός γαστρονομικός παράδεισος. Περίοπτη θέση στην παραδοσιακή κουζίνα κατέχουν τα πιταράκια, που μοιάζουν με τυροπιτάκια, με ξερό μηλέικο τυρί και μυρωδικά. Ακολουθεί ο Μηλέικος πελτές που νοστιμεύει τα ψωμάκια μας, η παραδοσιακή λαδένια, η ομελέτα με μανούρα, η κάπαρη, τα χόρτα και τα άνυδρα κηπευτικά, όπως τομάτες και φρούτα.

Φυσικά, μην ξεχάσουμε τα ντόπια κρέατα, κυρίως κατσικάκι, και ολόφρεσκα ψάρια. Από γλυκίσματα, το γλυκό του κουταλιού ‘’κουφέτο’’ είναι το πιο φημισμένο, καθώς είναι παραδοσιακό γλυκό αρραβώνων και γάμου, και φτιάχνεται από κολοκύθα, μέλι και αμύγδαλα. Η καρπουζόπιτα είναι, επίσης, εξαιρετική και ακολουθεί της φήμης του κουφέτου.

Το συμπέρασμα; Η Μήλος σας περιμένει όχι μόνο για το Σαρακήνικο, το Κλέφτικο και τις παραλίες, αλλά και για τις υπέροχες νοστιμιές της, τα παραδοσιακά φαγητά της, τα γλυκίσματα και τα εκλεκτά τυριά της!